Nerki wieprzowe

Mendim

Temat: nerki
...(600g) niż po drugim (320g). zastanawia mnie, jak mam je liczyć, bo przecież wylewam wodę z ich gotowania. jakieś sugestie? czy może mam wyciągnąć średnią? Witam chyba masz zly przepis, gotujesz cale nerki? /wspolczuje zapachow/ Normalnie to sie moczy, obiera i te skrawki ktore ci zostana,/surowe/ wazysz. Sa dwie metody: 1. kroisz nerke przez pol, i wykrawasz srodek 2. lepsza, odkrawasz miesko z zewnatrz, Ale, to dotyczy nerek wieprzowych, cielece sie inaczej przyrzadza. maf
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12309



Temat: dieta South Beach pomocna przed ślubem
...- 382 kcal/25.3 g tłuszczu Królik, tuszka - 156 kcal/7.4 g tłuszczu Kura, tuszka - 202 kcal/12.6g tłuszczu Kurczak, mięso z piersi bez skóry - 99 kcal/0.9 g tłuszczu Kurczak, mięso z uda ze skórą - 158 kcal/8.9 g tłuszczu Kurczak, skrzydło - 186 kcal/11 g tłuszczu Kurczak, tuszka - 158 kcal/8.5 g tłuszczu Kurczak, wątroba - 136 kcal/4.6 g tłuszczu Kurczak, żołądek - 114 kcal/3.3 g tłuszczu Mielonka - 171 kcal/10.8 g tłuszczu Nerki wieprzowe - 102 kcal/3.4 g tłuszczu Nogi w galarecie - 146 kcal/9.2 g tłuszczu Nogi wieprzowe - 247 kcal/18.9 g tłuszczu Parówki drobiowe - 262 kcal/22.4 g tłuszczu Parówki morlinki - 223 kcal/19.1 g tłuszczu Parówki popularne - 347 kcal/34.3 g tłuszczu Pasztet mięsny - 322 kcal/25.3 g tłuszczu Pasztet pieczony - 390 kcal/31.2 g tłuszczu Pasztet podlaski z kurczaka - 228 kcal/21.1 g tłuszczu Pasztet z mięsa mieszanego -...
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=3469


Temat: bardzo niska ilość czerwonych ciałek krwi
...ilość tych ciałek, ale nie moge teraz tego znaleźć. Możecie mi pomóc? Hallo, spozywanie zelaza pomaga na pewno w budowie czerwonych cialek. Restauracji SamiSwoi w Poznaniu, Swiatowe Centrum ZO "WASZAK" tel 061 8552165, www.waszak.org. ma ladnie opracowana strone na kartce "Zelazo w 100g produktu (mg)": np.: - watroba wieprzowa 18,7 - kaszanka 16,9, - pestki dyni 15 - watroba drobiowa 9,5 - nerki wieprzowe 8 - salceson7,5 - zoltka 7,2 - pasztetowa 6 Nalezy nie pic zbyt duzo ciemnej mocnej herbaty i kawy, wstrzymuja przyjmowanie zelaza przez organizm. Nie nalezy korzystac czesto z przeswietlen, sprawdzic polozenie objektu (np lozka), z dala od TV, mikrowele (elektrosmog itd) pobyt z dala od wysokich napiec, stacji nadawczych itp. Powodzenia Janko -- Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/ ..
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=10890


Temat: toczeń układowy
...ale trzeba mu stworzyć ku temu najlepsze warunki. Na początku żywienia optymalnego należy ograniczyć białko do około 30g/dobę+5g. Jest to ilość wystarczająca dla człowieka dorosłego pod warunkiem, że wartość biologiczna spożywanych białek jest najwyższa. Np. 100g żółtek, czyli około 5 żółtek, to tylko 16g białka, ale białka o najwyższej wartości biologicznej. 100g wątróbki cielęcej (18g białka) lub 100g nerek wieprzowych (16g białka) plus żółtka dają potrzebną ilość białka i to białka o najwyższej wartości biologicznej. Gdy OB. obniży się, będzie można zwiększyć spożycie białka do 40-45g na dobę. Ma pani szanse na to, że choroba ustąpi, a jej skutki zostaną usunięte lub znacznie złagodzone tak, że dializy ani leczenie nie będą potrzebne. dr. Jan Kwaśniewski ..
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9179


Temat: cynaderki z kaszą
nerki wieprzowe ( ja na porcję dla 2-3 osób miałam 3 nerki-ok 4 zł za 1 kg) cebula kostka bulionowa ziele angielski liść laurowy może być pieprz Nerki dobrze wymoczyć-kupując są już lekko nacięte, ale ja przecinam je całkiem wzdłuż kilka razy obgotować zmieniając wodę wyciąć w miarę możliwości to co niepotrzebne, jakieś żyłki, przewody czy co tam jeszcze jest Po obgotowaniu pokroić na kawałki-półplasterki, obtoczyć w mące i...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23542


Temat: Od teraz a nie od jutra zaczynamy odchudzanie.
...glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek. Przeciwdziała powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Dobrym źródłem chromu są drożdże piwne, wątroba wołowa, groszek zielony, holibut,niskoprzetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39789


Temat: Cynaderki z kaszą
Składniki: 4-5 nerek wieprzowych, 300 g kaszy gryczanej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżki maki, 50 g słoniny, 1 cebula, 120 ml madery, 500 ml bulionu, sól Przygotowanie: 1. Nerki starannie opłukać, obrać z błony, rozciąć wzdłuż, tak by nie przekroić ich całkowicie, moczyć ok. 30 min w wodzie, następnie zagotować, wyjąć. Gdy ostygną, pokroić je w cienkie talarki. 2. Cynaderki włożyć do garnka, dodać drobno posiekana...
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=1444


Temat: zapalenia naczyń krwonośnych
...uszkodzeń, ale trzeba mu stworzyć ku temu najlepsze warunki. Na początku żywienia optymalnego należy ograniczyć białko do około 30g/dobę+5g. Jest to ilość wystarczająca dla człowieka dorosłego pod warunkiem, że wartość biologiczna spożywanych białek jest najwyższa. Np. 100g żółtek, czyli około 5 żółtek, to tylko 16g białka, ale białka o najwyższej wartości biologicznej. 100g wątróbki cielęcej (18g białka) lub 100g nerek wieprzowych (16g białka) plus żółtka dają potrzebną ilość białka i to białka o najwyższej wartości biologicznej. Gdy OB. obniży się, będzie można zwiększyć spożycie białka do 40-45g na dobę. Ma pani szanse na to, że choroba ustąpi, a jej skutki zostaną usunięte lub znacznie złagodzone tak, że dializy ani leczenie nie będą potrzebne. JAN KWAŚNIEWSKI
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15140


Temat: Cynaderki wieprzowe
Podaje przepis na dwie porcje według tego, co sama robiłam kilkanaście lat temu. 6 nerek wieprzowych jedna duża cebula smalec 1/2 l rosołu lub wywaru z jarzyn sól, pieprz Cynaderki naciąć wzdłuż, obrać z białego tłuszczu i błon, bardzo dokładnie wypłukać, wrzucić do wrzącej wody na minutę, dwie. Wytworzy sie nieładna różowo-szara ciecz, którą należy wylać, ponownie wypłukać cynaderki, powtorzyć parzenie we wrzątku. Pokroić po ostygnięciu w poprzeczne talarki grobości około 0,5 cm....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14146


Temat: spanie i jedzenie u BOS-a
...sklepach. Jest to więcej tłuszczu, ścięgien i chrząstek niż mięsa mięśniowego. Czyli właściwie to, co szczeniaki np. wilków jedzą w naturze - najbogatsze i najsmakowitsze kąski jedzą osobniki postawione wyżej w strukturze stada. A chrząstki dodatkowo są cennym źródłem siarczanu chondroityny - jednego z podstawowych składników chrząstek stawowych. Poza mięsem czasem dawałam podroby. Najmniej entuzjastycznie konsumowane były nerki wieprzowe. Za to chętnie żołądki i serca drobiowe. Czasem, z okazji "święta lasu" kupowałam wołowinę lub drobiowe na gulasz i gotowałam, podawałam z suchym (w odpowiednio mniejszej ilości), z rosołkiem i warzywami z rosołku... Najpyszniejsza rzecz na świecie Ogólnie rosół jest dobrym zachęcaczem... ładnie pachnie a i sucha karma nabiera ładnego, apetycznego zapachu pod wpływem ciepła i wilgoci.
Źródło: bialyowczarek.fora.pl/a/a,926.html


Temat:
...0 180 452. Kura chuda oskubana 12,8 2,9 0 77 453. Kura tłusta oskubana 12,2 17 0 202 454. Kurcze chude oskubane 14,2 2 0 75 455. Kurcze tłuste oskubane 16 2,2 0 122 456. Mango /owoc/ 0,7 0 14 60 457. Marchew suszona 8,2 1,5 67,8 318 458. Melon /owoc/ 0,8 0 5,2 23 459. Mieszanka warzyw suszonych 2,3 0 8 41 460. Mięso wołowe pieczeń 20,9 3,6 0 116 461. Migdały gorzkie 20 52 7,6 577 462. Miód sztuczny 0 0 80 320 463. Musztarda 1 9,5 8 122 464. Nerki wieprzowe 16 4,5 0,8 108 465. Nerki wołowe 14,7 7,9 0,9 134 466. Ozór wołowy 13 13,8 0 176 467. Pasztet wiejski 16,5 27,8 4,3 333 468. Pietruszka suszona 20,2 5,4 49,2 326 469. Płuca wołowe 15,9 1,5 0 77 470. Por suszony 13 1,4 67,8 336 471. Przyprawa do zup w płynie magii 17,1 0 0 68 472. Puree z grochu 21 9,9 49,6 372 473. Seler suszony 9,7 2,1 70 338 474. Serce wieprzowe 16,4 4,7 0,4 110 475. Serce wołowe 15,2 12,3 0 172 476....
Źródło: maximuswyszkow.fora.pl/a/a,44.html


Temat: SHILLA & ROLEX Baflo
Tuczenie nam idzie coraz lepiej, dzisiaj Shillek zjadł 400 nerek wieprzowych, kotleta (którego ukradła mi z talerza), i parę innych pierdółek, oby tak dalej. Mamy nowe fotki, wstawiamy.
Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=5144


Temat: przejście z suchej na gotowane
Ale wy mi w głowie zawracacie No to tak. Zostane przy tym fosforanie wapnia z MIKITY (na razie) do tego te skorupki, biały serek często mu wpada do miski czasami mleczko, lubi też jogurt naturalny, za jabłkami przepada!! Marcheweczka codziennie w jedzonku No i oczywiście do jedzonka kasza gryczana, porcje rosołowe. I mam pytanie: Czy serca wieprzowe i nerki wieprzowe może jeść?? Aha!! No i lubi też jajeczko gotowane Dostaje je tak co 3 dni. mamo musze kupić gelacan( hydrolizat kolagenu w plynie)koszt 160-180 zlotych za butelke na 1,5 miesiaca albo chondrocan koszt ten sam" to mama mnie znajdzie i mi nakopie do tyłka bo to wszystko sa drogie rzeczy, dobre i zdrowe jedzenie tez nie jest tanie:) Jesli chodzi o nas to ja w aptece kupuje tran z wątroby dorsza firmy gal Na co tak w ogóle jest...
Źródło: goldenretriver.fora.pl/a/a,3002.html


Temat: El-Trójka - audycje Jerzego Kordowicza
...ilości 'tego rodzaju sztuki jakiej szukałem'. Dobre słowo w Google to jak granat w szambo - [autocenzura] wychlapie, perły zostaną. Wstukajcie na przykład 'kordowicz' edit: Jeszcze jedna rzecz. Zastanawiałem się czemu jest tak, że w latach 80 częściej pojawiały się 'kultowe' produkty kultury, które były kultowe ze względu na jakość i takie pozostały, natomiast w latach 90tych i nowym wieku robi się głównie pasztet gęsi z nerek wieprzowych. Otóż moim zdaniem wynika to ze zmiany podejścia do marketingu 'produktu'. Wcześniej próbowano podbić widza szeroko pojętą jakością, wymagało się by widz miał pewien poziom do którego powinien starać się równać. Zostały ukute pewne symbole. Natomiast teraz bazuje się na 'totemach' starych produktów które odniosły sukces. Najlepiej to widać we wszystkich filmach... spider-man, transformers, i tak dalej. A...
Źródło: forum.studio-nagran.pl/viewtopic.php?t=2954


Temat: Nerki
Nerki wieprzowe : Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone . Czas : 1-1,5 godziny + 5 godzin moczenie Składniki : kg nerek 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego Knorra pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu ( na zasmażkę ) ½ litra wody majeranek...
Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=58


Temat: Tabela kalorii
...zagęszczone niesłodzone 131 Mleko zagęszczone słodzone 326 Morela 47 Morele suszone 284 Morele, dżem niskosłodzony 157 Morszczuk świeży 89 Mus jabłkowy 127 Musli z owocami suszonymi 325 Musli z rodzynkami i orzechami 375 Musztarda 162 N Naleśniki z kapustą 147 Naleśniki z serem 242 Napój mleczny jogurtowy 82 Napój mleczny kakaowy 81 Napój owocowy gazowany 42 Nektarynka 48 Nerki wieprzowe 102 O Ogórek 13 Ogórek kwaszony 11 Olej kukurydziany 884 Olej rzepakowo-sojowy 884 Olej rzepakowy 884 Olej słonecznikowy 884 Olej sojowy 884 Oliwa z oliwek 882 Oliwki zielone marynowane 125 Omlet biszkoptowy ze szpinakiem 151 Orzechy arachidowe 560 Orzechy laskowe 640 Orzechy pistacjowe 589 Orzechy włoskie 645 Otręby pszenne 185 Ozór wieprzowy 165 P...
Źródło: rozwojduchowyinietylko.fora.pl/a/a,212.html


Temat: Tabela - Węglowodany
...słodzone - 55,3 Morela - 11,9 Morele suszone - 72,2 Morele, dżem niskosłodzony - 38,8 Morszczuk świeży - 0 Mus jabłkowy - 28,7 Musli z owocami suszonymi - 72,2 Musli z rodzynkami i orzechami - 62,9 Musztarda - 22 Naleśniki z kapustą - 15,2 Naleśniki z serem - 27,4 Napój mleczny jogurtowy - 12,1 Napój mleczny kakaowy - 12,1 Napój owocowy gazowany - 10,3 Natka pietruszki (1 łyżka) - 1 Nektarynka - 11,8 Nerki wieprzowe - 0 Nogi wieprzowe - 0 Ogórek - 2,9 Ogórek kwaszony - 1,9 Olej kukurydziany - 0 Olej rzepakowo-sojowy - 0 Olej rzepakowy - 0 Olej słonecznikowy - 0 Olej sojowy - 0 Oliwa z oliwek - 0,2 Oliwki zielone marynowane - 4,1 Omlet biszkoptowy ze szpinakiem - 10,3 Orzechy arachidowe - 19,2 Orzechy laskowe - 14,9 Orzechy pistacjowe - 25 Orzechy włoskie - 18 Otręby pszenne - 61,9 Ozór wieprzowy - 0...
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=365


Temat: Mięsko dla chow chow
...nie musi być jakies specjalne mięso. To mogą być piersi z kurczaka, mięso wieprzowe, wołowina , mięso cielęce, płucka, serca, czasem wątróbki, żołądki, mięso jagnięce, kurze szyjki, kurze łapki, drób mielony z kością, korpusy drobiowe, kręgosłupy z łososia, skrzydełka z kurczaka, okrawki środkowe wołowe, mielone części kurze i wołowe, kury rosołowe, przełyki wołowe, ścinki wołowe, ogony wołowe, żeberka, mostki z mięsem, nerki wieprzowe, porcje gęsie. Niektórzy kupują tez częsci z nutrii i koninę, ale to już sprawa indywidualna bo nie każdy chce dawać psu do miski jakieś częsci konia lub nutrii, Pozwoliłam sobie zmienić tytuł tematu, żeby było dokładnie wiadomo o co chodzi
Źródło: pieskiswiat.fora.pl/a/a,1385.html


Temat: Rola witamin w organiżmie człowieka
...chleb biały, kapusta, płatki owsiane, mleko, marchew, ziemniaki, ryby. Objawy niedoboru: zahamowanie wzrostu, stany zapalne skóry, zmiany w układzie nerwowym Witamina B12 Kobalamina Najważniejszy wpływ na funkcje organizmu: Tworzenie czerwonych komórek krwi, Tworzenie materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Najbogatsze źródła: Wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego, sery żółte. Objawy niedoboru: anemia Witamina PP Witamina B3, Niacyna, Kwas nikotynowy Najważniejszy wpływ na funkcje organizmu: Procesy utleniania i redukcji w organizmie Regulacja poziomu cukru we krwi (produkcja związków energetycznych). Regulacja przepływu...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=26510


Temat: Przysmak mięsny z wątróbki cynaderek i schabu- Pao-San-Jang
Składniki - 25 dkg wątroby wieprzowej, - 2 nerki wieprzowe, - kotlet schabowy, - łyżeczka sosu „soja" lub przyprawy do zup, - łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 5 dkg smalcu wieprzowego, - cykoria, - sól Jak przygotować 1. Pokrajać oddzielnie na paski: wątrobę, nerki, schab i cykorię. 2. Rozprowadzić przyprawę do zup łyżką wody i wymieszać z wq trąbą i cyn ad erkami. 3. 3 dkg smalcu rozgrzać na patelni, a gdy zacznie dymić, wrzucić...
Źródło: forum.wineport.pl/viewtopic.php?t=43


Temat: Nerki w czerwonym winie
Składniki: 500 g nerek wieprzowych 1 łyżka mąki 5 cebulek szalotek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/8 l czerwonego wina 1/8 l śmietany 1 łyżka ostrej musztardy sól i pieprz Wykonanie: 1. Nerki opłukać, rozciąć wzdłuż i usunąć nożem białe części - błony, tłuszcz i żyłki, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. 2. Nerki położyć rozkrojoną stroną na dół, pokroić je w półcentymetrowe plastry i oprószyć mąką. 3. Obrane szalotki i czosnek pokroić w...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26978


Temat: Tabela - Węglowodany
...Kiełbasa zwyczajna 0 Kiełbasa żywiecka 0 Królik, tuszka 0 Kura, tuszka 0 Kurczak, mięso z piersi bez skóry 0 Kurczak, mięso z uda ze skórą 0 Kurczak, skrzydło 0 Kurczak, tuszka 0 Łosoś świeży 0 Łosoś wędzony 0 Makrela świeża 0 Makrela wędzona 0 Margaryna Bona 0 Margaryna Flora 0 Margaryna Kama 0 Margaryna Tina 0 Masło roślinne Nova 0 Mintaj świeży 0 Morszczuk świeży 0 Nerki wieprzowe 0 Nogi wieprzowe 0 Olej kukurydziany 0 Olej rzepakowo-sojowy 0 Olej rzepakowy 0 Olej słonecznikowy 0 Olej sojowy 0 Ozór wieprzowy 0 Parówki 0 Pikling 0 Planta 0 Płastuga świeża 0 Polędwica z piersi kurczaka 0 Pstrąg strumieniowy świeży 0 Pstrąg tęczowy świeży 0 Salceson włoski 0 Sandacz świeży 0 Sardyna świeża 0 Sardyna w oleju 0 Serca wieprzowe 0...
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=365


Temat: Pękające kąciki ust
Spróbuj maść Vratizolin A witaminę B2(ryboflawina)możesz znaleść(podaję od najwięcej do najmniej w 100g ): wątroba wieprzowa nerki wieprzowe flaki kiszka pasztetowa ser cheddar pieczarki kiszka wątrobiana ser twarogowy chudy salceson brunszwicki ser twarogowy tłusty otręby pszenne fasola biała wołowina pieczeń cielęcina cała tusza jaja całe świeże mleko 2%tł.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=4015


Temat: O witaminie A
...Olej słonecznikowy 4mg Mięso kury (brojler) 10mg Olej sojowy 583mg Mięso gęsi 65mg Tran 25500mg Mięso kaczki 24mg Mięso indyka 13mg Wybór produktów dokonano na podstawie: I. Elmadfy i E. Muskaty "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" oraz . Kunachowicz, I. Nadolna, . Iwanow, B. Przygoda "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych o typowych potraw" Nerki wieprzowe 39mg Nerki cielęce 210mg Kiełbasa wątrobiana grubo siekana 8300mg Kiełbasa wątrobiana chuda 1700mg Kiszka pasztetowa 1834mg Pasztet wątrobiany 950mg Dorsz 10mg Karp 44mg Mintaj 10mg Makrela 100mg Pikling 28mg Śledź 38mg Tuńczyk 450mg Węgorz 980mg Ser...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9078


Temat: Wszystko o odżywieniu psa
...Jeśli uda mi się coś nowego kupić to wprowadzam to w miejsce czegoś innego. Poniedziałek: skrzydełka kurze 0,5 kg kość wieprzowa / łopatka wieprzowa Wtorek: wołowina 0,5 kg (mix: chrząstki, mięso, ścięgna, tłuszcz) + warzywa + olej z pestek winogron + siemię lniane łapki kurze Środa: porcja rosołowa ok. 0,5 kg kość wołowa Czwartek: ogon wieprzowy ok. 0,5 kg / flaki wołowe 0,5 kg łapki kurze Piątek: nerki wieprzowe / ryż (1 saszetka) z tuńczykiem w oleju (1 puszka) + witaminy korpus indyczy / kaczy / gęsi Sobota: szyja indycza ok. 0,5 kg kość wieprzowa Niedziela: serca / żołądki drobiowe 0,5 kg / gotowana wątróbka z ryżem lub płatkami owsianymi + warzywa + ocet jabłkowy łapki kurze Dodatkowo raz w tygodniu jajko Od czasu do czasu biały ser, mleko, maślanka, owoce zamiast warzyw, tran Samych papek warzywno - owocowych nie...
Źródło: luckydog.home.pl/viewtopic.php?t=16


Temat: Russel mój pierwszy ragdollek :)
dziękuję no to teraz kolejne pytanie: Jakiej wysokości drapak najlepiej mu zakupić? Bo skoro jest duży to żeby go nie przeważył noi karma, royal? czy coś innego? Pani hodowczyni mówiła mi,że to w sumie najlepsza karma i że można go czasem żywić jakimś mięskiem surowym(np.pierś z kurczaka). Swojemu śp. kochanemu kocurowi(był dachowcem) dawałam też nerki wieprzowe,które wprost uwielbiał,myślicie,że ragdolla też mogę żywić od czasu w ten sposób,czy one raczej powinny mieć jakąs szczególną dietę? Ale Was zamęczam hihi
Źródło: ragdollclub.fora.pl/a/a,1510.html


Temat: Co jeść, aby zachować umiar, zdrowie oraz dobry wygląd
...C wzmaga biodostępność żelaza). Składniki utrudniające wchłanianie żelaza, to m.in. substancje zawarte w herbacie i kawie, kwas szczawiowy oraz nadmiar błonnika w diecie. W produktach roślinnych zwartość żelaza uwarunkowana jest klimatem i rodzajem gleby, ponad to żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne niż z produktów zwierzęcych. Pokarmy bogate w żelazo, to mięso (dziczyzna), podroby (wątroba wieprzowa nerki wieprzowe, płuca wołowe), drożdże, żółtko jaja, suszone owoce (morele), orzechy laskowe, kakao, melasa z trzciny cukrowej, nać pietruszki, szczypiorek, czosnek. Na koniec kilka słów pocieszenia, dla tych, których przeraziły przedstawione zalecenia: jedzcie to na co macie ochotę. Organizm sam najlepiej wie, czego mu potrzeba. Nie przygaszajcie swoich zachcianek, analizujcie je, gdyż mogą świadczyć o potrzebach...
Źródło: mamatata.co.uk/forum/viewtopic.php?t=1327


Temat: Co macie dziś na obiad?
Witam Cynaderki – nerki wieprzowe - sposób przyrządzania . Nerki po zakupie przecinam na połowę wzdłuż i kilka krotnie płuczę pod bieżącą wodą . Następnie jeszcze moczę z 10minut w zimnej wodzie . W między czasie zagotowuję wodę w garnku , wrzucam nerki , zagotowuję i odcedzam . Po przestygnięciu kroję w grube plasterki i obsmażam obgotowane nerki na smalcu . Na patelni zrumieniam jedną cebulę i dokładam do obsmażonych nerek razem z przyprawami . W...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2483


Temat: Pasztet
...tak niechcący przeczytałem skład, i usmiechnołem się sam do siebie, ale nie był to zwyczajny usmiech. wiem, że pasztet to zmieszane podroby ale ten skład jest tak "cudowny", że nie moge się opanować i muszę się nim z Wami podzielić tłuszcz ze świni, rosół (?), mięso wieprzowe odzielone mechanicznie (maszyna prosiaka strugała?), płuca wieprzowe i wołowe, wątroba wieprzowa i wołowa, skóra ze świni, białko sojowe, sól, nerki wieprzowe (a gdzie wołowe pytam sie?), mózgi wieprzowe (jak wyżej), przyprawy, glukoza i tam dalej EEE... PS: rosól mnie rozje***
Źródło: beatsfactory.pl/forum/viewtopic.php?t=3599


Temat: KUCHNIA OPTYMALNA cz. 5 - TABELE
...133 22,3 4,5 1:0,20 Kura chuda 77 12,8 2,9 1:0,22 Ozór cielęcy 91 14,7 3,6 1:0,24 Leszcz 61 9,7 2,5 1:0,25 Kurczak pieczony 189 29,6 7,3 1:0,25 Perliczka pieczona 210 32,5 8,2 1:0,25 Indyk pieczony 196 30,2 7,7 1:0,25 Królik duszony 180 26,6 7,7 1:0,28 Karp 49 7,7 2,0 1:0,28 Halibut 89 13,6 3,8 1:0,28 Karmazyn 70 10,6 3,1 1:0,29 Wątroba wieprzowa 124 19,1 4,7 1:0,29 Wątroba cielęca 132 18,4 4,8 1:0,29 Serce wieprzowe 110 16,4 4,7 1:0,29 Nerki wieprzowe 108 16,0 4,5 1:0,29 Nogi cielęce i wołowe 95 14,6 4,1 1:0,29 Bażant pieczony 213 30,8 9,3 1:0,30 Łosoś konserwowy 137 19,7 6,0 1:0,30 Kraby gotowane 130 19,2 5,4 1:0,30 Wołowina (rostbef) 123 17,4 5,9 1:0,34 Indyk patroszony 116 15,9 5,7 1:0,36 Królik patroszony 123 16,6 6,3 1:0,38 Cielęcina (średnio) 117 15,2 6,2 1:0,40 Łosoś wędzony 167 19,6 9,2 1:0,47 Schab 139 16,8 8,0 1:0,48 Pasztet rybny 192 22,4 11,4...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8950


Temat: *LIPCOWE SŁONECZKA - CZĘŚĆ 15*
...jest. oczywiście o was tez pamietam Anecznik znalazłam coś takiego może ci się przyda: W żelazo bogate są wszystkie owoce i warzywa w kolorze czerwonym. Papryka, pomidory, truskawki, wiśnie, czereśnie, malinki, czerwone winogrona,itp. Im bardziej "krwiste" tym więcej żelaza. Pozdrawiam i: lista zawartości żelaza w niektórych produktach (w mg na 100 g produktu): Wątroba wieprzowa 17,5 Wątroba cielęca 10,3 Soja 8,0 Nerki wieprzowe 7,8 Żółtko jaj 7,2 (dla porównania: całe jaja- 100 g: 2,7 mg) Fasola 6,9 Kasza gryczana 6,0 Mąka pszenna 6,0 Płatki owsiane 4,4 Natka pietruszki 4,3 Mąka żytnia razowa 4,0 Kasza jęczmienna 3,8 Kasza manna 2,9 Twaróg tłusty 2,8 Twaróg chudy 2,7 Ser topiony 2,7 Chleb razowy 2,7 Boćwina 2,6 Szpinak 2,4 ana28 to prawda po kuracjach antybiotykowych spada morf-wiem po sobie niewątpliwie bagatelizować słabych wyników nie...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=69073


Temat: nerki
wczoraj gotowałem (czyli zapowiada się off topic ) nerki wieprzowe i powiem wam, że waliło przez jakiś czas w chacie aż córka zapowiedziała, że nie będzie jadła cokolwiek to jest. Ale jak już poddusiłem to w rosołku z tymiankiem i pieczarkami to jadła aż jej się uszy trzęsły ale dlaczego piszę o tym w wątku o surowiznie? - bo chciałbym kiedyś spróbować surowych podrobów w tym nerek - ale co do cholery tak z nich bije - czy to są jakieś resztki moczu, np.? fuj może lepiej się nad tym nie...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15622


Temat: Porownanie - dieta a dieta
...- 800 g Ziemniaki późne - 120 g Wieprzowina. Żeberka - 180 g Burak - 30 g Kapusta biała - 30 g Piwo pełne 10-15% - 250 g Śliwki suszone z pestką - 8 g Morele suszone - 6 g Jasłospis B: Dietę mężczyzny „B” można określić w kilku zdaniach. Na śniadanie zjada 5 żółtek wraz z 50 g słoniny. Białek jaj kurzych – jako gorsze wartościowo białko – nie zjada w ogóle. Na obiad zjada około 100 g podrobów ( nerki wieprzowe lub wątroba wieprzowa, lub galaretka z nóżek wieprzowych), do tego 100 g ziemniaków i 50 g tłuszczu (smalec). Wieczorem uzupełnia węglowodany w formie macy (woda i mąka). W ciągu dnia wypija 2 kawy ze śmietanką i 2 herbaty. Resztę płynów uzupełnia w czystej wodzie. Jeśli ktoś ma jakiś tygodniowy jadłospis z ilością białka około 30 g - proszę o kontakt. Chętnie sprawdzę taki jadłospis i porównamy go...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12334


Temat: Dania z podrobów
...odpowiednio przygotowujemy. Najpierw dokładnie myjemy. Następnie oczyszczamy ze wszystkich tłustych fragmentów. Ponownie myjemy. Przekrajamy na pół (wzdłuż). Wykrajamy wewnętrzne części (piramidki). Moczymy w wodzie przez około jedną godzinę, często zmieniając wodę. Zalewamy w bograczu zimną wodą i zagotowujemy. Zlewamy wodę. Powtarzamy to tyle razy, aż nie będziemy czuli nieprzyjemnego zapachu. Cynadry wieprzowe w winie 3 nerki wieprzowe 5 dag masła 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka przyprawy do zup 1 łyżka mąki pęczek zielonej pietruszki łyżeczka mielonego pieprzu, ziele angielskie. Cynaderki kroimy na cieniutkie paseczki. Masło mocno rozgrzewamy w bograczu. Pokrojone nerki, na silnym ogniu, podsmażamy na rumiano. Przyprawiamy pieprzem, zielem angielskim i dosypujemy mąkę. Mieszamy i smażymy do tej pory, dopóki sos nie osiągnie koloru musztardy....
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=11317


Copyright (c) 2009 Mendim | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.